Tanıtım

Ülkemizde iyi tarım uygulamaları, toprak analizi, biyolojik ve biyoteknik mücadele gibi güncel alanların teşvik edilmesi, gıda ve içecek sektöründe faaliyette bulunan veya bulunacak özel ve kamu işletmelerinin bu alanda uzmanlaşmış personel ihtiyacını tetikleyecektir. Bu doğrultuda özellikle Kahramankazan, Kızılcahamam gibi Ankara’nın tarım ve hayvancılık alanında gelişmiş olan bölgelerindeki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelere alanında uzman, yetkin gıda teknikerinin yetiştirilmesi planlanmaktadır. Gıda teknolojisi programının amacı gıda hammaddeleri ve gıdaların bileşimi, gıda işleme, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip olan, bu bilgi birikimi ile gıda sanayinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında “Gıda Teknikeri” unvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmektir. Bu doğrultuda öğrencilerden birinci yılın sonunda uygulamalı eğitim olarak 20 işgünü olan yaz stajı ve dördüncü yarıyılda 14 hafta süreyle ‘’3+1’’ olarak temalaşan İş Yeri Uygulaması eğitimi alarak pratik tecrübelerini arttırmaları beklenmektedir.

Mezun öğrenciler “Meslek Yüksekokulları ve Açık öğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca örgün veya uzaktan eğitim sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.

Gıda Teknolojisi Programından mezun olacak öğrenciler, Gıda teknolojisi teknikerleri ünvanı ile gıda sanayii ile ilgili kamu kuruluşları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuvarları, Halk Sağlığı Laboratuvarları, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb., gıda üretimi yapan özel sektör kuruluşlarında ve özel gıda laboratuvarlarında ara teknik eleman olarak istihdam edilebilmektedir. Ayrıca kendi kurabilecekleri özel gıda işletmelerin de çalışma alanı bulabilmektedirler değerlendirilmektedir.

 

Programın avantajları

Gıda Teknolojisi Programı;

• Temel gıda bilimi, kontrolü ve teknolojisi alanlarında bilgi sunar.

• Gıda teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptama, tanımlama ve çözme kabiliyeti kazandırır.

• Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazandırır.

• Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirmeyi öğretir.

• Gıda kimyasının değerlendirilmesinde objektif ve sübjektif yöntemleri kullanma ve sonuçları yorumlama yeteneği edindirir.

• Laboratuvar kullanma, gıda analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi kazandırır.

• Meslek etiğine saygılı olmayı öğretir.

• Bir gıda prosesini planlamasını, uygulamasını ve geliştirilmesini öğretir.

• Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hâkimiyet sağlar.

 

Program mezunlarının iş imkânı bulabildikleri alanlar

• Kahramankazan ve civarındaki ya da ülkemizin diğer bölgelerinde gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren büyük, orta ve küçük ölçekli özel işletmelerde,

• Gıda kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlardaki gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerinin yapıldığı ilgili laboratuvarlarda,

• Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuvarları, Halk Sağlığı Laboratuvarları, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb., gıda üretimi yapan özel sektör kuruluşlarında ve özel gıda laboratuvarlarında çalışabilirler.

 

Programın ayrıcalıklı yanları

• Hayat boyu öğrenme perspektifinde bireysel öğrenmeyi destekleyici, öğrenci merkezli ve yeterlilik kazandırmaya yönelik yöntem ve tekniklerin uygulanmasına özen gösterilir.

• Programda kazandırılan mesleki yeterliliklerin, iş hayatında, kariyer geliştirmede, sertifika programlarında ve istendiğinde diğer tüm programlara geçişlerde değerlendirilmesine olanak verir.

• İşbaşında eğitime ayrıcalıklı önem verir.

• Öğrencilere burs ve farklı oranlarda indirim imkanı sağlanmaktadır.

• İngilizce Hazırlık Programı isteğe bağlıdır.

• Erasmus değişim programıyla yurt dışında eğitim/staj olanağı verir.

• Üniversite-Sanayi işbirliğiyle eğitimin son döneminde işyeri uygulaması olanağı sağlar.

• DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Lisans Bölümlerine geçiş olanağı bulunur.

• Çift anadal eğitim imkanı ile ikinci bir dalda eğitim görme ve diploma alma olanağı sağlar.

 

Staj ve uygulamalı eğitim imkanları

Gıda Teknolojisi Programı öğrencileri, programın zorunlu bir parçası olarak, birinci akademik yılın sonunda bir gıda sektörü işletmesinde staj yapmak zorundadırlar. Staj yerinin seçimi öğrenciye bırakılmakla birlikte, Program staj konusunda sektör ile işbirliği yapmaktadır. Staj, öğrencilerin kendi alanlarında deneyim kazanmasına yardım ederken, bir yandan da iş dünyasının öğrencilerimizi ve programı tanımasına olanak sağlamaktadır. Böylece öğrenciler mezun olduklarında, staj yaptıkları işletmelerde sürekli çalışma olanağı bulabilmektedirler. Stajın süresi 20 işgünüdür. Ayrıca dördüncü yarıyılda öğrenciler kendi sektörlerinde bir fabrikada “İşyeri uygulaması” dersi kapsamında çalışarak hem sektörü tanımakta hem de orada iş imkanına kavuşmaktadır.

 

Programı ek puanla tercih edebilecek mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunları için alan ve dal adları

Plastik teknolojisi, kimya teknolojisi, aile ve tüketici hizmetleri, gıda teknolojisi, laboratuvar hizmetleri, ve yiyecek içecek hizmetleri alan kodlu mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunlarının ek puan ile bu önlisans programına yerleşmesi mümkündür.

 

Dikey geçiş sınavı ile tercih yapılabilecek lisans programları

• Beslenme ve Diyetetik

• Bitki Koruma

• Bitkisel Üretim ve Teknolojileri

• Gıda Mühendisliği

• Gıda Teknolojisi

• Kimya

• Tarımsal Biyoteknoloji

• Tarımsal Genetik Mühendisliği