Ülkemizde iyi tarım uygulamaları, toprak analizi, biyolojik mücadele gibi güncel alanların teşvik edilmesi, gıda ve içecek sektöründe faaliyette bulunan veya bulunacak özel ve kamu işletmelerinin bu alanda uzmanlaşmış personel ihtiyacını tetikleyecektir. Bu doğrultuda özellikle Kahramankazan, Kızılcahamam gibi Ankara’nın tarım ve hayvancılık alanında gelişmiş olan bölgelerindeki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelere alanında uzman, yetkin gıda teknikerinin yetiştirilmesi planlanmaktadır.
Gıda teknolojisi programının amacı, gıda hammaddeleri ve gıdaların bileşimi, gıda işleme, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip olan, edindiği bilgi birikimi ile gıda sanayinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında “Gıda Teknikeri” unvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmektir. Bu doğrultuda öğrenciler derslerine devam ederken isteğe bağlı olarak 3. Yarıyıl boyunca haftanın 3 günü (hafta sonu ile birlikte) program ile ilgili işletmelerde “aday tekniker” olarak çalışabilirler. Bununla birlikte öğrencilerin pratik tecrübelerini arttırmaları adına, 4. yarıyılda 14 hafta süreyle “3+1 İş Yeri Uygulaması” eğitimi alması zorunludur.
Mezun öğrenciler “Meslek Yüksekokulları ve Açık öğretim Ön lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca örgün veya uzaktan eğitim sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.
Gıda Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler, “Gıda Teknikeri” unvanı ile gıda ve gıda sanayii ile ilgili kamu kuruluşları (Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, TSE, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuvarları, Halk Sağlığı Laboratuvarları, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.), gıda üretimi yapan özel sektör kuruluşlarında ve özel gıda laboratuvarlarında ara teknik eleman olarak istihdam edilebilmektedirler.
Programın avantajları
Gıda Teknolojisi Programı;
• Temel gıda bilimi, kontrolü ve teknolojisi alanlarında bilgi sunar.
• Gıda teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptama, tanımlama ve çözme kabiliyeti kazandırır.
• Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazandırır.
• Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirmeyi öğretir.
• Gıda kimyasının değerlendirilmesinde objektif ve sübjektif yöntemleri kullanma ve sonuçları yorumlama yeteneği edindirir.
• Laboratuvar kullanma, gıda analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi kazandırır.
• Meslek etiğine saygılı olmayı öğretir.
• Bir gıda prosesini planlamasını, uygulamasını ve geliştirilmesini öğretir.
• Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hâkimiyet sağlar.
Program mezunlarının iş imkânı bulabildikleri alanlar
• Kahramankazan ve civarındaki ya da ülkemizin diğer bölgelerinde gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren büyük, orta ve küçük ölçekli özel işletmelerde,
• Gıda kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlardaki gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerinin yapıldığı ilgili laboratuvarlarda,
• Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuvarları, Halk Sağlığı Laboratuvarları, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb., gıda üretimi yapan özel sektör kuruluşlarında ve özel gıda laboratuvarlarında çalışabilirler.
Programın ayrıcalıklı yanları
• Hayat boyu öğrenme perspektifinde bireysel öğrenmeyi destekleyici, öğrenci merkezli ve yeterlilik kazandırmaya yönelik yöntem ve tekniklerin uygulanmasına özen gösterilir.
• Programda kazandırılan mesleki yeterliliklerin, iş hayatında, kariyer geliştirmede, sertifika programlarında ve istendiğinde diğer tüm programlara geçişlerde değerlendirilmesine olanak verir.
• İşbaşında eğitime ayrıcalıklı önem verir.
• Öğrencilere burs ve farklı oranlarda indirim imkanı sağlanmaktadır.
• İngilizce Hazırlık Programı isteğe bağlıdır.
• Erasmus değişim programıyla yurt dışında eğitim/staj olanağı verir.
• Üniversite-Sanayi işbirliğiyle eğitimin son döneminde işyeri uygulaması olanağı sağlar.
• DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Lisans Bölümlerine geçiş olanağı bulunur.
• Çift anadal eğitim imkanı ile ikinci bir dalda eğitim görme ve diploma alma olanağı sağlar.
Uygulamalı eğitim imkanları
Gıda Teknolojisi Programında, yüksekokulumuz bünyesinde yürütülen, üçüncü yarıyılda isteğe bağlı “aday teknikerlik” ve dördüncü yarıyılda zorunlu “3+1 İşyeri Uygulaması” ile, öğrencilerin derslerde öğrendikleri teorik ve pratik bilgilerin iş hayatında kullanımına dönük uygulamalı eğitim almaları sağlanmaktadır. Program “3+1 İşyeri Uygulaması” için sektör ile iş birliği yapmaktadır.
Aday teknikerlik ve İşyeri Uygulaması, öğrencilerin kendi alanlarında deneyim kazanmasına yardım ederken, aynı zamanda iş dünyasının öğrencileri ve programı tanımasına olanak sağlamaktadır. Böylece öğrenciler mezun olduklarında, uygulamalı eğitimlerini tamamladıkları işyerlerinde sürekli çalışma olanağı bulabilmektedirler.
Programı ek puanla tercih edebilecek mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunları için alan ve dal adları
Dikey geçiş sınavı ile tercih yapılabilecek lisans programları
• Beslenme ve Diyetetik
• Gıda Mühendisliği
• Gıda Teknolojisi
• Kimya